• Isporuka kurirskom službom, platite pouzećem, u bilo kom mestu u Srbiji.

Sreća, Slavlje, Iznenađenje

DATUM OBJAVE: 16. 12. 2016

BOŽIĆ

Praznik sreće, slavlja, radosti, iznenađenja.

 

Dan kada se stare ljubavi i prijateljstva obnavljaju, zakopavaju ratne sekire, dan kada se porodica okuplja oko trpeze da u miru i slozi proslavi taj veliki dan.

Slave ga svi hrišćani, pravopslavne i katoličke vere širom sveta. S obirom da se tradicija prenosila sa kolena na koleno vekovima tako su se  zadržali verovanja, tradicije i legende

 

Postoji pet simbola koji su usko vezani za Božić i za svaki od njih postoji verovanje šta znači.

 

IMELA, misteriozna, magična, sveta biljka

 

Postoje različita verovanja za ljubljenje ispod imele. Jedno je da se na taj način pospešuje plodnost jer je imela biljka koja daje životnu moć. U Skandinaviji je smatrana biljkom mira a u Engleskoj bila neizostavni dekor na balovima.

U Božićno vreme mlade dame koje su stajale ispod imele nisu mogle odbiti poljubac. Takav poljubac značio je duboku romansu. Devojka koja nije dobila "svoj poljubac ispod imele" nije mogla očekivati da će se skoro udati.

Ovakvi običaji su se i danas zadržali u nekim zemljama, gde se i dan danas ljube ispod imele u znak ljubavi.

 

JELKA

 

Legenda kaže da su ispred pećine gde je rođen Isus Hrist rasla tri zimzelena drveta, kedar, jela i bor. Kada se rodio sva tri drveta su se zatresla kako bi pozdravila rođenje sina božijeg. U tu čast kedar je podario bebi mirišljave iglice a bor šišarke.

Jedino jela nije imala plod te je zaplakala. Kada je to video anđeo se smilovao i poklonio joj zezdu sa neba koju je ona spustila pred Isusa. Odatle i verovanje da se na vrh okićen jelke stavlja zvezda.

Božićna jelka datira iz modernog Nemačkog doba , vremena rane renesanse.  Tada se kitila crvenim jabukama, kolačima, bombonama i šarenim papirom.

Ukrašavanje jelke postalo je popularno u celom svetu i neizostavni običaj u svim domovima pred Božić.

 

BOŽIĆNA  ČARAPA

 

Postoji mnogo različitih priča vezanih za ovu tradiciju ali hajde da verujemo u najinteresantniju.

Živeo starac, koji je imao tri prelepe ćerke, međutim bili su jako siromašni i nije mogao ćerkama da obezbedi miraz i da ih uda.

Tu priču je čuo Sveti Nikola i noć uoči Božića se uvukao kroz dimnjak kuće.Pored ognjišta je zatekao tri čarape koje su devojke okačile da se suše. U svaku čarapu je stavio vrećicu zlata i otišao.

Ujutru kada su se probudile nisu mogle da veruju svojim očima šta se desilo.Proslavili su tu veliku sreću a devojke su se uskoro udale. Kada su dobile decu učile su ih o stavljanju čarapa na ognjište ili na krevet kako bi se ujutru radovali poklonima iznenađenja.

 

UKRASNE BOMBONE

 

Verovanje je da taj običaj datira iz 1670 godine kada je Nemački sveštenik tražio da deca  u crkvi budu mirna za vreme Božićne ceremonije. Dosetio se da sa lokalnim proizvođačima slatkiša napravi dogovor o pravljenju slatkiša za taj dan i deljenju deci u crkvi. Međutim želeo je da slatkiši imaju simboliku Božića i smislio je da budu u obliku pastirskog štapa (savijen na vrhu ) i crveno bele boje koje simbolizuju Hristovu krv i verovanje u bezgrešan život Isusa Hrista.

Taj običaj je i danas prihvaćen u mnogim kućama jedino što su mu vremenom dodali nove ukuse pored osnovnog peperminta.

 

BOŽIĆNA ZVEZDA

 

Ova biljka koju povezuju sa Božićem  potiče iz Meksika. Postoji priča o devojci koja je bila siromašna i nije mogla da kupi poklon za darivanje Isusa u crkvi povodom Božića. Na putu do crkve ugledala je korenje predivne crvene boje, ubrala ga je i odnela u crkvu.Tada je nazvan Božićna zvezda zbog svoje jake crvene boje i zvezdastih listova. Od tada to cveće ima posebnu simboliku, list u obliku zvezde simbolizuje zvezdu Vitlejema a crveno, krv Hristovu.

Povezani postovi

Pratite nas