belo, crno, roze, šampanjac......

Ljubitelji vina su se verovatno nekada zapitali,
da li su čaše i njihov oblik nastale iz čistog estetskog razloga
ili je vino to koje diktira njihov oblik?
Upravo je to istina, vino je odredilo oblik čaše u zavisnosti da li se radi o šampanjcu, crnom, belom.....
Postoje određene karakteristike koje sve čaše za vino moraju da imaju,
tanku dršku (da držanje ne bi uticalo na temperaturu vina),
providno staklo (da bi se videla boja i čistoća vina),međutim gornji deo čaše varira od vrste do vrste,
široka (da istaknemo aromu), uska (za vina kod kojih je najbitnije zadržati aromu)........
Vrste vina i njihove čaše
Burgundac
Šira čaša, podstiče aromu vina i usmerava je ka ustima, da bi voćni ukus došao do izražaja.
Belo vino
Ova vina traže malu čašu jer u njoj mogu da očuvaju neophodnu svežinu a upravo je to funkcija koju treba da ispuni.
Bordo
Ovo vino nameće izrazito široku čašu jer je na taj način omogućen veći priliv kiseonika koji pomaže vinu da pojača aromu i miris.
Šampanjac
Uska čaša sa tankom drškom je pravi izbor za ovo penušavo vino. Ovo vino traži dominaciju balončića tačnije lakše dizanje mehurića sa dna prema površini.
Desertno vino
Čaša treba da bude mala sa širim centralnim delom da izbalansira ukus slatkog i kiselog ali ujedno i uska na vrhu da sačuva aromu.